subscribirse: Posts | Comentarios

Es Tirador

Ezquerra seguit d’Andreu Canals (padrí) al velòdrom de Tirador (jul/1942)

El Tirador, construït entre 1898 i 1903, va ser la principal manifestació esportiva gestada a Mallorca a través del ciclisme. Va néixer fruit de l’afició al pedal i el va fomentar durant dècades, arribant a ser el velòdrom més important de Mallorca i la principal pista d’Espanya fins els anys 60. Campionats de Balears i d’Espanya, proves amb corredors internacionals i campions del món corregueren a la seva pista fins la seva clausura, l’any 1973. El ciclisme a Mallorca sense el Tirador mai no hauria estat lo que ha arribat a ser.

Però tampoc pot entendre’s cap manifestació esportiva a Mallorca durant més de mig segle sense el Tirador. Allà va jugar-se a futbol, bàsquet, hoquei o tenis; patinatge, tir o boxa… Recordar el Tirador és fer memòria d’un punt de trobada social de primer ordre i cabdal pel nostre esport, molt més que competició i ciclisme. Una relíquia d’un temps passat que miraculosament continua existint i que tal vegada un dia pugui renéixer de les seves cendres.

Dr. Manel García
Historiador

Ezquerra seguit d’Andreu Canals (padrí) al velòdrom de Tirador (jul/1942)

El Tirador, construido entre 1898 y 1903, fue la principal manifestación deportiva gestada en Mallorca a través del ciclismo. Nació fruto de la afición al pedal y lo fomentó durante décadas, llegando a ser el velódromo más importante de Mallorca y la principal pista de España hasta los años 60. Campeonatos de Baleares y de España, pruebas con corredores internacionales y campeones del mundo, corrieron en su pista hasta su clausura, en el año 1973. El ciclismo en Mallorca sin el Tirador, nunca habría sido lo que ha llegado a ser.

Pero tampoco se puede entender ninguna manifestación deportiva en Mallorca durante más de medio siglo, sin el Tirador. Allí se jugó a futbol, básquet, hockey o tenis, patinaje, tiro o boxeo… Recordar el Tirador es hacer memoria de un punto de encuentro social de primer orden y principal para nuestro deporte, mucho más que competición y ciclismo. Una reliquia de un tiempo pasado que de manera milagrosa continua existiendo y que tal vez, un día pueda renacer de sus cenizas.

Dr. Manel García
Historiador


Pin It on Pinterest